/

ANALİZ: Kripto para piyasasında ve piyasalarda gelecek nasıl görünüyor?

Bu yazıda ağırlıklı olarak Amerika ekonomisi ve enflasyonun geleceği, ek olarak bu gelişmelerin piyasalara nasıl etki edeceğine dair veri paylaşıp, şahsi görüşümü sunacağım.

-Üç Cümle özetine gitmek için tıklayınız


Bugün yayınlanan ve bütün yabancı basında “İNANILMAZ! ENFLASYON BİTTİ RESMEN” gibisinden anlam veremediğim bir pozitiflik ile paylaşılan Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) ile başlayalım.

Screenshot 12
Amerika Birleşik Devletleri – Tüketici Fiyat Endeksi

Tüketici Fiyat Endeksi raporuna göre Amerika’da enflasyon bir önceki yılın (2022) haziran ayına göre %3’e gerilemiş durumda. Hatırlandığı üzere 2022 ortalarında ABD enflasyonu 1981’den beri görmediği seviyelere ulaşmış ve bu da piyasalarda inanılmaz bir buhrana yol açmıştı. Bu enflasyon gerilemesi pozitif gözükse de, bana göre dahası var.


Bu veriyi nasıl okumak gerek?


Endekse baktığımız zaman enerji fiyatlarında ciddi bir düşüş görüyoruz önceki seneye göre. Bu da genel olarak enflasyon verisine epey olumlu bir düşüş yansıtıyor. Gıda ve enerjinin dışında bırakıldığı temel enflasyon ise %4,8’de gözüküyor. Bu da demek oluyor ki, FED’in %2’lik enflasyon hedefinden hala oldukça uzağız.

Gıdaya gelince, dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden Rusya ve Ukrayna arasındaki tahıl koridoru anlaşması dünyada gıda fiyatları tarihi zirvesini görmüşken düşüşe yol açmıştı. Ancak, o anlaşma önümüzdeki pazartesi (17 Temmuz) son buluyor. Rusya tarafından yapılan açıklamalara göre ise asla yenilemeyi düşünmüyorlar.
Normalde Türkiye’nin garantör olduğu bu anlaşmada, Türkiye’nin konumu iki tarafa da güven vermesi ve arabuluculuk rolü oynamasıydı. Türkiye Eylül ayında Rusya’nın esir aldığı Ukraynalı komutanları Türkiye’de tutmak şartıyla Rusya’dan teslim almıştı. Ve geçtiğimiz hafta bu komutanları Rusya’nın haberi olmadan Ukrayna’ya teslim etmiş, Kremlin Sözcüsü tarafından “uluslararası hukuka aykırı” olmakla suçlanmıştı.


Özet geçmek gerekirse, gıda fiyatlarının ve tahıl koridoru anlaşmasının geleceği iyi gözükmüyor. Gıda fiyatlarında tüketici endeksi önceki yıla göre %5,7 bir enflasyon ile karşı karşıyayken Rusya’nın bu anlaşmayı bozması bizi çok daha büyük rakamlara taşıyabilir.


Gıdada artacağını düşündüğüm fiyatlar nedeni ile şu anlık düşüşte olup pozitif görünen enflasyon rakamlarının tam olarak geleceği yansıtmadığına inanıyorum.

Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji fiyatları


Ukrayna geçtiğimiz ay kaybettiği tüm toprakları geri almak (2014’te kaybettiği Kırım dahil) vaadiyle Rusya’ya karşı-saldırı başlattı. Şimdilik başarılı giden bu plan Rusya’nın tabii ki hoşuna gitmiyor. Geçtiğimiz haftaki Biden açıklamasına göre ABD, Ukrayna’ya ilk defa çoğu ülkede yasaklanmış olan misket bombaları verecek. Bu bombaların tahrip gücünün çok güçlü olduğu belirtiliyor. Dün de Rusya’da güçlü konumda olan devlet adamı Medvedev, Ukrayna ve Batı’nın arasındaki ilişki için “Batı bizi üçüncü dünya savaşına mecbur bırakıyor” söyleminde bulundu. Bir hafta önce de Ukrayna tarafı Rusların nükleer santrali havaya uçuracağını, Ruslar ise Ukrayna’nın bilerek kendilerinin patlatacağını iddia etmişti.

Gitgide iyice kızışan bu savaş yakında piyasalara dünyanın şu anda bir aktif savaşta olduğunu tekrar hatırlatacak bir gelişme doğurabilir. Dünyanın en büyük doğalgaz ihracatçısı olan Rusya böyle bir durumda arzı düşürebilir ve bu sebeple fiyatları çok ciddi yukarı yönlü hareket ettirebilir. Enerji fiyatlarının endekse etkisi şu anda -%18 olduğu göz önünde bulundurulursa, burada oluşacak bir fiyat artışı FED gibi merkez bankalarını faiz arttırımına devam etmeye ve daha agresifleşmeye mecbur bırakacaktır.

Kısa vadeli piyasa tahmini


Bunca zamandır geçirilen kötü zamanların üstüne bir pozitif gelişme bekleyen piyasalar, tahminime göre “enflasyon düşüyor” başlıklarından sonra yukarı yönlü hareket edecektir. FED’in faiz kararı 26 Temmuz’da açıklanacak. Son yayınladıkları Minutes’a göre önümüzdeki 2 toplantıda da bir faiz artışı kesin gibi gözüküyor. Bu karar bir sürpriz olmayacağı için piyasalara büyük bir etkisi olacağını sanmıyorum.

ABD 2 yıl, 10 yıl gibi hazine tahvillerinde (genelde borsa ile ters hareket eder) yaşanan düşüş, kısa vadede pozitif görüntüyü destekliyor. Bahsettiğim gibi piyasaların son zamanlarda pozitif bir gelişmeye sarılma arzusunu bu tahvillerin hareketinden anlayabilirsiniz.

Screenshot 14
ANALİZ: Kripto para piyasasında ve piyasalarda gelecek nasıl görünüyor? 4
Screenshot 13 1
ANALİZ: Kripto para piyasasında ve piyasalarda gelecek nasıl görünüyor? 5

Orta-uzun vadeli piyasa tahmini


Bahsettiğim gelişmeler sonucunda pozitif gelişmeler olması kaydıyla piyasada boğa koşusunu tetikleyebilecek ufak toparlanmalar/artışlar, eğer bahsettiğim kötü senaryolar (ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum) gerçekleşirse de geçtiğimiz senenin bu dönemlerindeki fiyatları (düşüş) bekliyorum.

Son olarak bir araya getirince, kısa vadede ufak pozitiflik görürken orta-uzun vadede gündemin ve dünya gelişmelerinin çok iyi takip edilip buna göre pozisyon alınması gerektiğini düşünüyorum.


Bu yazı kesinlikle bir yatırım tavsiyesi değildir ve şahsi fikir barındırır.

BIR CEVAP YAZIN

Your email address will not be published.

Önceki yazı

BTS: Müziğin Ötesinde Bir Deneyim

Sonraki yazı

ÖZET: Piyasa ve kripto paralar analizi