
Üç Cümle özetine gitmek için tıklayınız.
On yılı aşkın bir sürenin ardından, otomatik düzeltme hataları sona eriyor olabilir. Apple’ın çok beğenilen otomatik düzeltme yazılımı yapay zeka tarafından güncelleniyor: Gelişmiş dil modellerini kullanan yeni otomatik düzeltme, sözcükleri yalnızca bir sözlüğe göre kontrol etmekle kalmayacak, aynı zamanda sözcüğün cümle içindeki bağlamını da dikkate alacak. Örneğin, temelli demek istediğinizde size teselli kelimesini önermeyecek, çünkü bu kelimelerin birbirinin yerine kullanılamayacağını bilecek. Aynı zamanda nasıl konuştuğumuzu öğrenerek kişisel yazım önerilerinde bulunacak.
Yeni nesil otomatik düzeltme, Apple’ın bu ayın başlarında duyurduğu iPhone deneyimine yönelik birkaç küçük güncellemeden biriydi. Fotoğraflar uygulaması, köpeğiniz ile diğer köpekler arasında ayrım yapabilecek ve fotoğraflarınızda sıkça görünen kişileri tanıdığı gibi yavru köpeğinizi de otomatik olarak tanıyacak. AirPods ise zaman içinde dinlediklerinize bağlı olarak arka plan gürültüsüne uyum sağlama konusunda daha akıllı hale gelecek.
Apple’ın bunlardan bahsediş şeklinden fark etmeseniz bile tüm bu özellikler yapay zeka tarafından destekleniyor. Güncellemelerin tanıtıldığı konferansta, artık her türden teknoloji şirketi için moda bir sözcük haline gelen yapay zekadan hiç bahsedilmedi. Apple bunun yerine makine öğrenimi veya dönüştürücü dil modeli gibi daha teknik bir dil kullandı. Apple bu teknoloji konusunda o kadar sessiz kaldı ki geride kalmakla suçlandı. Gerçekten de, ChatGPT yarım yamalak iş teklifleri yazabilirken, Siri sabah alarmınızı kurmak dışında pek bir şey yapamıyor. Ancak Apple, yapay zeka konusunda küçük adımlarla ilerliyor; bu adım adım ilerleyen yaklaşım, yine de bu teknolojinin gittiği yerin istikbali olabilir.
ChatGPT geçen sonbaharda piyasaya çıktığından beri teknoloji liderleri yapay zekânın hem iyi hem de kötü potansiyeli konusunda pek de nazik davranmadılar. OpenAI CEO’su Sam Altman geçen ay attığı bir tweet’te yapay zekanın “şimdiye kadar yaratılmış en şaşırtıcı araç” olduğunu söyledi. Microsoft’un kurucusu Bill Gates yapay zekayı “grafik tabanlı kullanıcı arayüzünden bu yana teknolojideki en önemli gelişme” olarak nitelendirdi. Bir Google konferansında Alphabet (Google) CEO’su Sundar Pichai 15 dakikalık bir konuşmada 27 kez ” yapay zeka” dedi. (Ayrıca yapay zekanın ateşin keşfinden “daha etkili” olacağını söyledi).

Bu yıl içinde bir iOS güncellemesiyle kullanıma sunulacak olan yeni otomatik düzeltme, cebimizdeki daha az güçlü bir ChatGPT’ye benzeyecek. Apple, yazılımın nasıl yazdığımıza göre kendini ayarlama ve bir sonraki adımda hangi kelime ve ifadeleri kullanacağımızı tahmin etme konusunda daha iyi olacağını söylüyor. ChatGPT’ye bir soru sorduğunuzda, diğer herkes ile birlikte cloud üzerinde depolanan aynı devasa dil modeline erişiyorsunuz. Ancak şimdi otomatik düzeltmeye güç verecek olan çok daha küçük ve daha kişiselleştirilmiş dil modeli iPhone’unuzda yaşıyor olacak.
ABD’deki akıllı telefonların çoğunluğu artık iPhone ve şirket dünya çapında 2 milyardan fazla aktif cihaz bulunduruyor. Diğer teknoloji devleri de mevcut ürünlerde küçük yükseltmeler yapmak için yapay zekayı kullanıyor; Google kısa süre önce Gmail yanıtlarını sohbet robotu aracılığıyla hazırlama özelliğini tanıttı. İnsan benzeri sohbet robotlarının her şeyi ele geçirmesi senaryosu, yapay zekanın dünyayı değiştirmesinin tek yolu değil. Burnumuzun dibindeki pek çok küçük değişiklik, büyük bir şeye dönüşebilir. Bir anlamda, zaten öyle oldular:Makine öğrenimi yıllardır bize hedefli reklamlar sunuyor, sosyal medya akışlarımızı filtreliyor ve arama sonuçlarımızın belirlenmesine yardımcı oluyor.
Silikon Vadisi’nin geri kalanı gibi Apple da yakında daha büyük adımlar atabilir. Şirketin bu kadar büyük bir veri tabanı bulunurken ve yapay zeka için veri, su/yemek anlamına geldiği düşünüldüğünde Apple’ı ileride filmlerde gördüğümüz dünyayı kontrol eden şirket olarak görmek şaşırtıcı olmayacaktır.