Son Bitcoin analizimden bu yana epey vakit geçti. Son yazıda önemli diye belirttiğim FED Minutes (ABD Merkez Bankası’nın toplantısında konuştuklarının detaylı raporu) yayınlandı ve buna tepki olarak özellikle kripto paralar, SP500 ve NASDAQ ciddi düşüşler yaşadı. Takip edenlerin bileceği üzere neredeyse bütün yazılarda piyasada ve medyada gereksiz pozitiflik yaratıldığı ve makroekonomik durumların iyi olmadığını belirtmiştik. Piyasalar şu anda biraz daha gerçekliğe yaklaşmış durumda. Gelin neler oldu, neler olacak beraber inceleyelim.
Yazıya geçmeden önce daha önce de eklediğim bu kısa “Bitcoin analizinde neden makroekonomi konuşuyorum?” bilgilendirmesini tekrar eklemek istiyorum çünkü çok önemli.
İçerik
Bitcoin veya kripto paralar ile ilgili analizde neden makroekonomik veriler konuşuyorum?
Şu anda geldiğimiz noktada bugün itibariyle kripto para piyasasının toplam piyasa değeri 1,05 trilyon dolar. Bu büyüklükte bir piyasanın artık makroekonomik veya küresel hareketlerden etkilenmemesi mümkün değil. Geleneksel hisse senedi piyasaları, geleneksel piyasalar ve kripto paralar bana göre artık paralel bir kader paylaşıyor. Bunun değişeceğine de inanmıyorum çünkü artık bu sektördeki büyük kapitali kontrol edenler ile büyük borsaları kontrol edenler aynı kurumlar veya kişiler. Dünyanın en büyük varlık fonu BlackRock gibi şirketlerin de bu piyasaya girmek üzere olması bunun en büyük kanıtlarından birisi.
Daha da arttırarak, kripto paralarda makroekonomik gidişatı okumanın teknik analiz, kripto fenomenleri vs. gibi şeylerden kat kat daha önemli olduğuna inanıyorum.
Ne oldu da bu düşüşler yaşandı?
Son toplantıda FED herkesin fiyatladığı ve beklediği gibi 0.25% faiz artışına gitti fakat piyasalarda bu kısa süreli gelişen rallinin neredeyse tek sebebi bunun son faiz artışı olduğunu düşünmekti. Bana ve şu anki piyasalara göre bu ciddi bir hataydı ve gözünü gerçeklere kapatmaktı.
Şu anda dünyanın bir ekonomik gerilemeye gittiği ihtimali her geçen gün artmakta. En riskli ve volatil varlıklar olarak görülen kripto paralar, insanların ekonomik olarak tutucu ve çok dikkatli olduğu zamanlarda en çok etkiyi yaşayacak olan varlıklar arasında.
FED Minutes neden bu kadar etkili oldu?
Buna geçmeden önce FED Minutes diyerek bahsettiğim şey nedir onu açıklayalım ki kafanızda soru işareti oluşmasın.
FED Minutes ne anlama geliyor?
FED Minutes: ABD merkez bankasının Fed Başkanı başkanlığındaki faiz oranına karar veren paneli olan FOMC tarafından gerçekleştirilen her toplantının kayıtlarıdır. Bir nevi Amerikan ekonomisini yönetenlerin toplantıda alınan kararların ve gelecekteki planlarını detaylandıran Fed’in önemli bir verisidir. Normalde sadece faiz kararı ve FED Başkanı açıklamalarını duyarken Minutes ile resmen toplantıda bizzat bulunmuşuz gibi bilgi alabiliriz.
FED Minutes büyük kapital yöneticilerini ve piyasaların algısını büyük ölçüde sarstı çünkü herkesin beklentisi faiz artışlarının duracağı ve 2024 başlarında faizlerin düşürülmeye başlanacağı yönündeydi.
Bizim beklediğimiz ve yazdığımız gibi FED ise “Enflasyonun hala FED’in uzun vadeli hedefinin oldukça üzerinde olması ve işgücü piyasasının halen sıkı olması nedeniyle çoğu temsilci, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilecek, enflasyona yönelik yukarı yönlü önemli riskler görmeye devam etmektedir.” gibi sert bir açıklama yaptı.
Bunu daha basit kavramlara indirmek gerekirse, dünyanın en büyük ekonomisi yatırımcılara riski çok düşük ve garanti getiri sunmaya devam edeceğini belirtirken, kripto paralar gibi çok riskli ve volatil varlıklar büyük kapital sahiplerine şu anki ekonomik durumda cazip gelmemekte.
Önümüzde ne gibi ekonomik aktiviteler var?
Bizi bekleyen en önemli etkinlik 20 Eylül’de FED faiz kararı olacak. Fakat bu etkinliğe gelene kadar FED’in karar alırken baktığı veriler çok önemli. Core PCE (enerji ve gıda fiyatları dahil olmadan enflasyonun gidişatını anlamaya yarıyor) verisi 31 Ağustos’ta yayınlanacak ve bu veri FED’in para politikası kararlarında bir nevi göz bebeği sayılan bir veri. 1 Eylül’de işsizlik verisi, 13 Eylül’de enflasyon verileri ve 14 Eylül’de ÜFE (üretici fiyat endeksi) verileri yayınlanacak.
Bu verilerin enflasyonun iyileşmediğine işaret etmesi, işsizliğin hala güçlü durumda olması gibi sonuçlanması durumunda FED’in 20 Eylül’de bir faiz artışı daha yaparak piyasaları kanatması mümkün.
Şunu da belirtmekte fayda var, bu veriler ve durumlarla ilgili fiyatlanmalar çoğu zaman günler veya haftalar önce piyasa tarafından fiyatlanıyor. Durumun kendisi yaşandığında ise kısa süreli pozitif tepki veriliyor (bunun sebebinin short pozisyonlarının kapatılması için yapılan geri alımlar olduğunu düşünüyorum).
Kripto paraların değerine ne olur?
Son 4 yazıda da belirttiğim gibi şu anki ekonomik verilere bakıldığı zaman kripto paraların orta vadeli durumunu (2024 başlarına kadar) hiç iç acıcı görmüyorum. Kısa vadeye bakıldığı zaman ise, son aylarda piyasaları okumak inanılmaz zorlaştı. Piyasalar ve yabancı medya, oluşan durumlara veya oluşacak durumlara vermesi gereken tepkinin tam tersini vererek daha sonrasında bir anda durumların negatif olduğuna karar veriyor. Son 40 yılın en yüksek enflasyonu ve son 22 yılın en yüksek faiz oranları karşı karşıyayken yıl başından bu yana BTC’de %50 civarında, NASDAQ endeksi gibi Amerikan teknoloji hisselerinde ise %25-30 civarlarında bir artış söz konusu.
Şu an ve son aylarda benim kişisel stratejim piyasaların pozitif yönde yanıldığına kanaat getirdiğimde ETH veya BTC shortlamak. Tavsiyem ise pozisyonda sürekli durulmayarak zaman zaman girip çıkmak. Şu anda kripto paralar zaten epey yara almışken short pozisyonu almak mantıklı olmayabilir fakat bugünkü BTC fiyatı (26 bin$ şu an) veya ETH fiyatı (1660$) önümüzdeki haftalarda veya günlerde size göre makroekonomik durumu yansıtmayan pozitifliğe geldiğinde short pozisyonu alınabilir diye düşünmekteyim.
Geçtiğimiz senelerin ortalama aylık getirisi
Şöyle güzel bir veriye denk geldim ve paylaşmak istiyorum. Paylaşan kişi Benjamin Cowen şöyle bir bilgi notu geçiyor:
BTC’nin Halving öncesi yıllardaki Ağustos ayı ortalama getirisi -%21,3’tür.
Eğer 2011 yılı hariç tutulursa, ortalama getiri -%11,7’dir.
Aylık açılıştan itibaren:
-21.3%, #BTC’yi 23 bin $’a getirir.
-11,7% ise #BTC’yi 25,8 bin $’a düşürür.

Kendi pozisyonlarımı ve dünyanın dört bir yanından topladığım veriler ve uzman görüşlerini aktardığım bu yazıları takipte kalırsanız bir nebze fikir oluşturmada yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.